Clientii au acum de platit rate mai mari la creditele in lei decat in urma cu un an, chiar daca BNR incearca din iarna sa convinga bancile sa relaxeze conditiile de finantare.
Pe piata monetara bancile se imprumuta acum intre ele la dobanzi de circa 9% pe an, fata de 12%-13% pe an in vara trecuta, insa pentru clienti dobanzile pornesc de la 11%-13% pe an, dar pot urca semnificativ, in functie de profilul de risc al clientului.
Un exemplu de calcul furnizat de UniCredit Tiriac Bank arata ca in prezent clientii ar trebui sa plateasca rate mai mari cu 10% daca ar contracta un credit ipotecar in lei. La un credit ipotecar de 168.000 de lei (circa 40.000 de euro) rambursabil in 20 de ani, rata lunara este acum de 2.174 de lei. La Raiffeisen Bank, rata este de 2.248 de lei fata de 2.256 de lei, in august anul trecut. Pentru un credit auto de 63.000 de lei (echivalentul a 15.000 de euro) rambursabil in 7 ani, rata la UniCredit a urcat cu 2%, la 1.258 de lei. La Raiffeisen, rata lunara a scazut totusi cu 37%, la 1.201 lei.
BCR, BRD, Volksbank si Banca Transilvania nu au raspuns ieri cererii ZF de a furniza exemple de calcul pentru aceste tipuri de credite.
„Evident o economie ca sa creasca are nevoie de credit, abordabil si relativ usor de obtinut", spune Matei Paun, managing partner la BAC Investment Romania.
BNR a redus dobanda-cheie la leu cu 1,75 puncte procentuale si a redus rezervele minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le imobilizeze de la 20% la 15% din sumele atrase in lei.
Totusi, soldul creditului in lei pentru sectorul privat scade incontinuu din octombrie anul trecut, adica bancile vand lunar mai putine imprumuturi decat incaseaza de la clienti prin ratele rambursate.
„Bancile trebuie sa intre in paine, intai si intai sa recunoasca ca au o problema cu calitatea portofoliilor de credite existente si sa le re