Elevii liceului din comuna Văleni, judeţul Olt, cumpără băuturi alcoolice şi ţigări chiar la poarta şcolii. Între o slujbă, un botez sau o înmormântare, părintele Stancu Dabu vinde „iarba dracului“ şi „apă de foc“ la poarta liceului. Aşa se „împărtăşesc“ elevii din Văleni, judeţul Olt. Ordinul 349 din 20 noiembrie 2002 al Ministerului Învăţământului prevede că unităţile comerciale care comercializează băuturi alcoolice şi tutun trebuie să fie amplasate la minimum 500 de metri de orice unitate de învăţământ.
Citiţi şi:
Cluj: REPORTAJ La Bobâlna, nimic nou de la Răscoală încoace (GALERIE FOTO)Cluj: Viaţa în Chinteni, comuna de frunte a judeţului (GALERIE FOTO)Craiova: Fotogalerie - Bătrânii din Palilula nu renunţă la bivolii din bătăturăBistriţa: Portret/ Alexandru Pugna „Folclorul este Biblia născută în sânul satului românesc”
Ca un făcut, în centrul comunei Văleni, judeţul Olt, aproape toate bodegile sunt strânse buluc în jurul celor două şcoli. Însă bomboana pe colivă este de departe cârciuma popii Stancu Dabu (52 de ani), care este amplasată la poarta Liceului Teoretic.
Pendulând constant între Casa Domnului (biserica) şi Casa Dracului (cârciuma), s-ar părea că popa Stancu n-are procese de conştiinţă pentru faptul că facilitează accesul la alcool şi la tutun elevilor vecini. Situată la răscruce de drumuri, ce fac legătura cu oraşele Roşiori de Vede, Drăgăneşti-Olt, Slatina sau Piteşti, comuna Văleni are un mare potenţial comercial.
Drumul către Rai sau Iad
Adaptaţi din mers la noile tendinţe capitaliste, micii întreprinzători şi-au făcut apariţia construind ce-i mai drag românului: cârciumi.
Printre ei şi popa Dabu, care şi-a ales ca loc al viitoarei bodegi la „kilometrul 0” al localităţii, la doi paşi de liceu şi la trei de biserică, pentru a nu face drumuri lungi între