» Evolutia cursului de schimb afecteaza performantele Pilonului II de pensii obligatorii si musca din profitul pe care ar trebui sa il obtina participantii, daca acestia si-ar face socotelile in euro.
Ultimele date publicate de comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arata ca activele nete ale Pilonului II – pensiile obligatorii – au depasit la finalul lunii iulie 1,7 miliarde lei, adica aproape 405 milioane euro (n.a. – 1 euro § 4,21 lei). Sistemul, o alternativa la pensia publica, a ajuns la 4,4 milioane de participanti, ale caror contributii se duc spre 12 fonduri ramase active in piata. Daca impartim activele nete la numarul de participanti, ar rezulta ca intr-un cont individual ar trebui sa fie, in medie, 92 de euro. Suma difera, evident, de la caz la caz: in functie de nivelul salariului fiecarui participant, de taxele de administrare, dar si de performantele administratorilor. Pe ansamblu, Pilonul II raporteaza o performanta medie anualizata de 13,23%, de la lansarea din luna mai 2008, potrivit calculelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).
Dar performanta pietei este sensibil influentata de rezultatele fondurilor mari, care, practic, trag media in sus. La ING, de pilda, unde sunt si cei mai multi participanti, valoarea unitara a activului net (VUAN) s-a majorat cu peste 20% de la debutul fondului (valoarea initiala – 10 lei). La extrema cealalta, Prima Pensie, un fond mult mai mic, afiseaza o crestere de 3% fata de valoarea initiala.
Comparand performanta medie a pietei cu inflatia, se poate concluziona ca Pilonul II a iesit castigator. Dar daca facem socoteala in euro?
Din datele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), care in fiecare luna face calcule si in euro, suma totala virata spre Pilonul II, in cele 15 runde de colectare a contributiilor, este de aproape