După opt ani de la începerea retrocedărilor, municipalitatea a reuşit să rezolve aproape 12 000 de dosare din cele peste 43 000 depuse de cetăţeni. Mulţi dintre cetăţenii care au depus o cerere de revendicare pentru proprietăţile naţionalizate de comunişti sunt nevoiţi să aştepte ani în şir pentru a primi un răspuns din partea Primăriei Capitalei. În această situaţie se află atât bucureşteni, cât şi locuitori din alte oraşe care vor să intre în posesia unui imobil din Bucureşti.
Pentru cei din provincie este cu atât mai greu cu cât trebuie să suporte costul călătoriilor până în Capitală şi să facă faţă drumurilor obositoare. „Am venit de mai multe ori din Galaţi să mă interesez de stadiul dosarului meu. De fiecare dată, funcţionarii din primărie mi-au spus să aştept, să revin peste câteva luni şi mă tot poartă cu vorba de opt ani”, spune Mihai Popescu (72 de ani).
Acesta a depus dosarul nr. 11481 în luna iulie 2001 prin care revendica un apartament de pe Bd. Dacia nr. 49 care a aparţinut bunicii sale. „Am făcut intervenţii repetate, am trimis trei scrisori la primărie, dar nu am primit niciun răspuns, am scris la autoritatea care se ocupă de retrocedări şi la Guvern. Am fost la trei audienţe la Primăria Capitalei, iar angajaţii de acolo mi-au spus să aştept. Fostul viceprimar Orban mi-a promis, în iunie 2006, că în două luni voi avea rezolvarea, dar nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Mihai Popescu.
Primăria a pasat dosarul
Reprezentanţii municipalităţii ne-au comunicat, în urmă cu câteva luni, că dosarul a fost depus la comisia de aplicare a Legii nr. 10/2001 în septembrie 2008. Edilii nu au dat niciun termen de rezolvare, spre disperarea omului care nici până acum nu a primit un răspuns oficial. “Aş vrea să merg la CEDO, poate îmi fac cei de acolo dreptate, pentru că în România nu ştiu unde să mă mai adresez”, spu