In urma cu cateva saptamani, cand violentele din Iran ajunsesera la apogeu, am solicitat un interviu unui blogger pe care-l citeam regulat. A refuzat insa sa raspunda la intrebari, temandu-se pentru siguranta lui. “Imi pare rau, dar, in aceste zile, serviciile de informatii ne spioneza activitatea pe Internet si mi-am pierdut conexiunile sigure….Imi pare rau ca nu te pot ajuta”, a fost mesajul lui sec. In cele din urma, am reusit sa stau de vorba cu Fariborz Shamshiri, care este administratorul site-ului Iraniansblogs.com si, prin pagina sa Rotten Gods, una dintre cele mai importante voci ale blogosferei iraniene. Mai jos, sunt opiniile sale despre ceea ce se intampla in Iran
Adrian Novac: Esti martor direct la evenimentele desfasurate in ultimele saptamani in Iran. Ce parere ai despre ce se intampla?
Fariborz Shamshiri: Cred ca ati vazut filme si imagini de la protestele din Iran, in urma alegerilor de pe 12 iunie. Desi ceea ce ati vazut este doar varful aisbergului care a aparut ca o sfidare la adresa Liderului Suprem, a lui Ahmadinejad si a fortelor de securitate, care au profitat de orice oportunitate pentru a reprima si umili oamenii in cei 30 de ani ai Revolutiei islamice.
A.N.: Suntem martorii unei lupte reale pentru schimbare in Iran sau este doar o confruntare intre membrii aceleiasi elite politice? F.S.: Exista doua aspecte in aceasta poveste: sunt, pe de-o parte, frictiuni intre elitele politice din Iran, iar, pe de alta parte, se desfasoara lupta pentru o societate democratica a iranienilor obisnuiti.
Mir Hossein Mousavi si Mehi Karroubi n-au avut prea mult control asupra oamenilor chiar de la inceput, insa aceasta miscare i-a presat sa faca apeluri la greve sau chiar sa vina la rugaciunile de vineri. Am vazut lideri care conduc multimile, insa, in cazul acestor proteste, oamenii obisnuiti sunt cei care ii ghideza pe lid