Două dintre cele mai mari puteri economice ale UE, Germania şi Franţa, au depăşit recesiunea ca urmare a creşterii consumului, potrivit Eurostat. Sursa: Vlad StănescuSursa: EVZSursa: Vlad Stanescu
1 /.
În România se aplică măsuri de stimulare a consumului, însă analiştii sunt de părere că mai întâi trebuie restabilită încrederea populaţiei în economia naţională şi, mai ales, ca românii să consume produse româneşti. Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA), consideră că nu putem depăşi criza fără consum.
De aceea, măsurile de stimulare a consumului, cum sunt majorarea pensiilor şi neimpozitarea profitului reinvestit, sunt binevenite.
“Neimpozitarea profitului reinvestit este o măsură bună deoarece este probabil, singura măsură care stimulează cererea agregată pe timp de criză. Astfel, banii câştigaţi de firme se întorc în economie”, apreciază Liviu Voinea.
În opinia sa, investiţiile trebuie făcute cu grijă pentru a nu se ajunge la costuri supraevaluate.
Buzunarul românului, mai strâmt decât al neamţului
Consilierul financiar Radu Vasilescu apreciază că în momentul de faţă nu este oportun ca populaţia să fie încurajată să consume.
“Este puţin cam devreme. Până când nu vom vedea nişte măsuri menite să ne conducă spre relansarea economică, creşterea consumului în rândul populaţiei nu va avea rezultatele scontate. După ce măsurile economice vor avea rezultate bune, populaţia îşi va recăpăta încrederea în economie şi va creşte şi consumul”, a explicat pentru evz.ro fostul şef al ING Fond de Pensii.
Spre deosebire de francezi şi germani, care au aşteptat ca preţurile să coboare până la un nivel acceptabil, pentru a reîncepe să consume, românii profită de reduceri şi promoţii. De aceea, nu se poate face o paralelă între efectele creşterii consumului