Pelerini din judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Bihor au început să sosească, din această dimineaţă, la mănăstirea de la Bodrog. Mănăstirea Hodoş Bodrog, cel mai vechi lăcaş de cult din ţară cu viaţă monahală neîntreruptă, este comparată de ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, cu „Grădina Maicii Domnului”. Asta, pentru că, în fiecare an, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, mănăstirea adună mii de pelerini, fiecare cu sufletul încărcat de speranţe şi dorinţe care îi cer Fecioarei Maria ajutor.
Dupa slujba Vecerniei, mulţimea de credincioşi, în frunte cu Arhiepiscopul, preoţii, diaconii şi călugării, vor porni în pelerinaj pe Drumul Crucii, cu opriri şi citiri din Sfintele Evanghelii şi rugăciuni la fiecare dintre cele 14 cruci ridicate pe drumul de la Mănăstire spre satul Bodrog. Unii dintre credincioşi vor parcurge acest drum în genunchi cu speranţa că astfel le vor fi iertate păcatele.
Vor înnopta la mănăstire
La întoarcerea în mănăstire, credincioşii vor face înconjurul bisericii de trei ori şi vor intona cântarea „Sfinte Dumnezeule”. La sfârşitul procesiunii, va fi oficiată Sfânta Taină a Maslului, apoi Sfânta Liturghie şi Prohodul Maicii Domnului, pe parcursul întregii nopţi.
Credincioşii vor rămâne toată noaptea la mănăstire, vor participa la slujbe şi vor dormi în curte, pe iarbă. „De 30 de ani, venim în fiecare an la această mănăstire. Slujbele sunt înălţătoare. Ne întărim credinţa şi prin rugăciune ni se împlinesc dorinţele”, a spus Dorina Sasz, o româncă stabilită în Ungaria.
Liturghii în cinci limbi
Pelerini din Austria şi din Ungaria au sosit la Basilica Papală „Maica Harurilor” Radna, din Lipova. Aceştia vor participa la slujbe în română, maghiară, croată, slovacă, germană şi la procesiunea Calea Crucii, care are loc vineri şi sâmbătă. Sâmbătă, de la ora 11.00, Sf