Ministerul Finanţelor Publice a atras 447 milioane de euro prin vânzarea de titluri în valută, cu 147 milioane euro peste valoare indicativă de 300 de milioane de euro, la un randament de 5,25% pe an. Licitaţia de titluri în valută s-a adresat exclusiv pieţei interne şi a fost prima operaţiune de acest tip din ultimii 5 ani. Succesul emisiunii dovedeşte că în piaţă mai sunt bani, dar că şi România este afectată de criza de încredere. Faptul că statul are risc suveran
Ministerul Finanţelor Publice a atras 447 milioane de euro prin vânzarea de titluri în valută, cu 147 milioane euro peste valoare indicativă de 300 de milioane de euro, la un randament de 5,25% pe an. Licitaţia de titluri în valută s-a adresat exclusiv pieţei interne şi a fost prima operaţiune de acest tip din ultimii 5 ani.
Succesul emisiunii dovedeşte că în piaţă mai sunt bani, dar că şi România este afectată de criza de încredere. Faptul că statul are risc suveran (adică zero), iar investiţiile cu risc scăzut şi foarte scăzut sunt preferate în asemenea perioade de depresie economică accentuată şi de criză pe piaţa de capital, sunt elemente suficiente să explice depăşirea cu aproape 50% a emisiunii.
La licitaţie au participat 11 bănci, care au cumpărat titluri, cu o scadenţă de patru ani, de cel puţin 30 milioane de euro fiecare. Cumpărătorii sunt:
- Alpha Bank;
- BRD;
- Banca Comercială Carpatica;
- BCR;
- Banca Transilvania;
- Bancpost;
- CEC Bank;
- Citibank;
- Raiffeisen Bank;
- Royal Bank of Scotland;
- UniCredit Ţiriac Bank.
Instituţiile de credit au cumpărat titluri de 437 milioane lei în nume şi cont propriu, iar diferenţa de 10 milioane lei a fost subscrisă în contul clienţilor.