Profesorii sunt hotărâţi să iasă iarăşi în stradă, de data aceasta din cauza hotărârii guvernului de a micşora cu 25% coeficienţii de salarizare.
Sindicaliştii nu au ajuns, ieri, la un consens cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi cei ai guvernului, cu privire la propunerea de diminuare cu 25% a coeficienţilor de salarizare a personalului bugetar. Aşadar, ameninţă cu proteste.
Reducerea reducerilor
Profesorii - care ar putea avea lefuri cu până la 280 de lei mai mici - sunt hotărâţi să iasă în stradă pentru a-şi cere drepturile salariale promise la prima negociere. „Noi îi vom anunţa pe colegii din ţară ce intenţii are guvernul, după care vom trece la forme de protest”, promite Liviu Pop, secretarul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
„Au zis că aceasta e forma finală, nu vor schimba nimic. Singurul lucru pe care l-am obţinut a fost ca un profesor de gradul II să aibă coeficient echivalent cu al unui grefier, adică de 3,65”, a explicat Pop.
Cei mai afectaţi de reducerea cu 25% a coeficienţilor sunt cei nou-intraţi în pâine. Astfel, un profesor debutant va avea un salariu mai mic cu 20% decât în prezent, iar un asistent universitar debutant va avea leafa mai mică cu şapte procente.
Promisiuni: după diminuări urmează majorări
Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a trimis, ieri, la Ministerul Muncii, o scrisoare oficială în care precizează că profesorii sunt plasaţi în jumătatea inferioară a grilei, lucru în totală contradicţie cu pactul sem nat în luna mai între sindicalişti şi guvernanţi.
În replică, Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, îi asigură pe dascăli că le vor majora salariile „celor rămaşi în sistem”, de anul viitor. „În 2010, prin restructurarea sistemului bugetar se vor majora salariile celor rămaşi”, asigură Mocanu