Majoritatea direcţiilor şi agenţiilor de stat sunt deficitare la capitolul personal. Din această cauză, disponibilizările recomandate de ministrul de Finanţe nu se vor aplica la Botoşani.
Primăria Botoşani, Prefectura, Poliţia şi unităţile de sănătate publică sunt doar câteva dintre instituţiile publice unde nu se vor face disponibilizări. Ca să facă faţă crizei economice, unităţile au blocat posturile vacante sau au eliminat sporurile salariale.
Nici unul dintre cei peste 500 de angajaţi ai Primăriei nu va intra în concediu fără plată şi nici nu va fi disponibilizat. Instituţia înregistrează deja un deficit de personal de 15%. „Noi dispunem de fondurile necesare pentru achitarea salariilor tuturor angajaţilor până la sfârşitul anului“, a declarat Cătălin Flutur, primarul Botoşani. Ca măsură anticriză, Primăria a blocat la începutul anului peste 30 de posturi.
Angajat al Prefecturii, pe lista neagră
Disponibilizări sunt aşteptate la cabinetul prefectului. „Unul dintre colegii mei ar putea fi concediat, dar aşteptăm o decizie de la Bucureşti“, a declarat Cristian Roman, prefectul judeţului Botoşani. În urma unui pact încheiat cu sindicatele, Direcţia de Sănătate Publică a renunţat la toate sporurile, cu excepţia celui de vechime, pentru a-şi păstra angajaţii. ,,Până la sfârşitul anului vor pleca trei oameni, ca urmare a pensionării“, a declarat doctor Tamara Ciofu, director DSP.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) nu numai că nu renunţă la personal, ci face noi angajări. „Avem nevoie de agenţi mai ales la posturile comunale“, a declarat comisar şef Viorel Şerbănoiu, şeful IJP Botoşani. Cei peste 1.200 de angajaţi ai Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DJPDC) ar putea munci fără bani în următoarele trei luni. Lunar se cheltuie cu salariile 2,7 milioane de lei. „Nu dăm afară personalul