Cea de-a V-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România şi-a deschis porţile ieri, la Târgu Jiu. 70 de meşteri din toate zonele din ţară participă la acest eveniment. Anul acesta, târgujienii vor putea achiziţiona obiecte tradiţionale chiar şi din Africa.
Organizat de Consiliul Judeţean, Consiliul Local şi Primăria Târgu Jiu, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, târgul este o manifestare de anvergură naţională, care are, potrivit organizatorilor, scopul de a conserva şi promova arta şi meşteşugurile populare româneşti. Meşterii populari provin din mai multe judeţe precum Cluj, Mureş, Argeş, Hunedoara, Gorj, dar şi din alte zone etnofolclorice din ţară. Creaţiile artiştilor au fost expuse spre vânzare în centrul oraşului Târgu Jiu, pe strada Victoriei. Meşterii au adus costume populare tradiţionale din zonele din care provin, sculpturi în lemn, ţesături, bijuterii, produse artizanale, jucării din lemn, goblenuri, ceramică, produse alimentare, mai ales turtă dulce pentru cei mici.
Descoperă tradiţia şi natura
Marin Collins are 40 de ani şi este originar din Camerun. În urmă cu 20 de ani, meşterul popular a ajuns, cu ajutorul naşului său, care este român, în Bucureşti. De atunci, pe ambele ţări le iubeşte la fel. Africanul a poposit pentru prima dată în viaţa sa la Târgu Jiu, la Târgul Meşterilor Populari şi vrea să trezească în gorjeni dorinţa de a cunoaşte tradiţiile din patria sa, Camerun, aşa cum şi el le-a învăţat pe cele din România. „Standul meu se numeşte «Descoperă tradiţia şi natura». Am expus ceea ce au lucrat şi alţii, nu numai eu, aşa că am adus la Târgu Jiu obiecte făcute de meşteri din Nigeria, Mali şi Camerun. Avem obiecte din lemn negru de abanos, din piele de crocodil, mahon, paduc, bijuterii din pietre semipreţioase, produse naturale. Sunt acasă în România. Tot ce am