Fie că o fac din convingere, fie că o fac pentru analizele gratuite sau pentru că au nevoie de cele 7 bonuri de masă, argeşenii îşi ajută semenii.
Cei mai mulţi dintre donatorii argeşeni fac acest gest pentru că au înţeles că fiecare picătură de sânge contează. Vin la centrul de Transfuzie Sanguină de 4 sau 5 ori pe an, atât cât le permite legea, cu gândul că sângele lor poate salva o viaţă. Unii dintre ei au avut parte de necazuri în familie: rude care au căzut victime ale unor accidente sau boli grave şi care la un moment dat au avut nevoie de transfuzii. Cazuri care s-au terminat cu bine, sau nu, dar care i-au marcat.
„Tatăl meu a suferit o amputare acum doi ani. Chiar dacă nu eram compatibili, am venit să donez sânge, gândindu-mă că poate, undeva, dacă nu aici, în alt oraş, cineva a făcut sau va face, dezinteresat, acelaşi gest iar oameni ca tatăl meu vor avea parte de picătura salvatoare! Sunt doi ani de când şi eu şi fratele meu venim periodic să donăm sânge!” spune Mihaela Vasile, 29 de ani, educatoare.
800 de donatori lunar
Dacă alte juţeţe se confruntă cu o criză a sângelui, Argeşul stă bine la acest capitol.
Zilnic, de luni pînă vineri, între orele 08.30 şi 12.30, la Centrul de Transfuzii Sanguine Argeş se prezintă în medie 40-50 de donatori.
„Cu cei peste 800 de donatori lunar reuşim să asigurăm necesarul de sânge pentru spitalele din Argeş, şi, atunci când avem un stoc suficient de mare, să ajutăm şi spitalele din Bucureşti şi nu numai”, explică dr. Monica Chiran directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Argeş. Sunt luni în care cererea de sânge depăşeşte cele 800 de unităţi recoltate, în medie, lunar şi alte luni în care cererea se situează sub acest nivel.
Luna trecută, de aici au plecat către spitalele din Argeş, 669 de unităţi de sânge şi elemente de sânge. Tot luna trecută, Centrul de Transfuzie Sanguină Bu