Bancile romanesti au platit in primul semestru 1,35 miliarde de euro, reprezentand dobanzi si o parte din principal, pentru depozitele pe termen mediu si lung atrase de la straini, indica datele BNR.
Suma este aproape egala cu serviciul datoriei inregistrat pe acest segment in intreg anul 2008.
Analistii spun insa ca suma nu reprezinta neaparat o crestere a costurilor la care bancile locale se finanteaza din exterior. "Nu este neaparat vorba de costuri, ci pur si simplu s-a dat mult mai mult inapoi; probabil au fost foarte multe acorduri de finantare care nu s-au mai reinnoit", a declarat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
El explica aceasta situatie prin faptul ca nu mai exista presiune asupra bancilor pentru a apela la depozite detinute de straini.
"Aceste depozite reprezentau o modalitate de a evita rezervele minime obligatorii (RMO), care in ultima vreme au fost reduse semnificativ de catre BNR", spune Chidesciuc.
Banca centrala a decis in ultima sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie reducerea RMO pentru pasivele in valuta de la 35% la 30%, dupa ce in iunie mai operase o reducere de cinci puncte procentuale. La pasivele in lei, rezervele minime au fost reduse, in iunie, de la 18% la 15%, iar majoritatea analistilor estimeaza o continuare a acestei politici pana la sfarsitul anului.
In ultimul an, soldul depozitelor detinute de straini la bancile locale a variat nesemnificativ in jurul a 5,9 miliarde de euro, iar analistii se asteapta ca in perioada urmatoare acesta sa intre in declin. Soldul depozitelor nerezidentilor "va scadea in continuare, dar mai greu, in conditiile in care sunt produse pe termen mediu si lung", apreciaza Chidesciuc.
Valoarea depozitelor detinute de straini la bancile locale a stagnat in ultimul an, in conditiile in care numai in 2007 soldul acestora a crescut de pe