Ministerul Sanatatii a cheltuit intre 1 iulie 2007 si 31 decembrie 2008 171 de milioane de euro pe programul de analize gratuite, dar acum noul ministru afirma ca banii au fost aruncati. Avand in vedere ca si fostul ministru a fost consiliat de medici, se ridica intrebarea cine are dreptate?
„S-a cheltuit o suma considerabila pentru a nu se afla nimic (...). Cu fondurile cheltuite doar intr-un an s-ar fi putut realiza un program national de screening si preventie pentru cancerul de col uterin pe o perioada de patru ani", a spus Ion Bazac, ministrul sanatatii cu ocazia prezentarii rezultatelor programului.
Referitor la informatiile prezentate, Bazac a spus ca acestea contrazic datele provenite din evaluarile anterioare, precum si tendintele masurate la nivel international.
Scopul acestui program a fost potrivit ministrului sanatatii de la acea vreme, Eugen Nicolaescu, sa duca oamenii la medic pentru a descoperi din timp eventualele afectiuni.
„Din punctul meu de vedere programul nu s-a dorit a fi unul statistic, ci unul care sa-i duca pe oameni la medic. A fost un program de preventie. Peste 60-65% din populatie s-a prezentat la medic. Pentru ca un program de masa sa fie considerat un succes este necesar ca 40-60% din oameni sa se prezinte", a spus Nicolaescu.
El este de parere ca unul dintre cele mai importante efecte il reprezinta faptul ca medicii de familie au in bazele de date afectiunile sau riscurile de imbolnavire ale populatiei.
Ce spun medicii
Consilierii ministrului pe acest program au fost Comisia de Medicina de Familie din cadrul Ministerului Sanatatii, formata acum din 12 medici, la jumatate fata de nivelul din perioada ministrului Nicolaescu, si Colegiul Medicilor din Romania.
„Principalul avantaj al programului a fost de a depista concret care sunt riscurile pe anumite boli si de a putea interveni in