Directorul Institutului Cultural Român la Lisabona este şi unul dintre cei mai cunoscuţi jazzologi români, din 2004 fiind membru în juriul ce acordă Premiul European de Jazz. Poetul Virgil Mihaiu e un poliglot, care a învăţat mai mult de 10 limbi europene, „spre a-şi amplifica orizonturile culturale europene”, spune Virgil Mihaiu.
A început să scrie poezii în jurul vârstei de 17 ani. „În perioada formării mele, poesia era una dintre puţinele expresii artistice accesibile unui tânăr ce nu se lăsa înregimentat. Am recurs la ea începând din anii 1968-69. În paralel, dintr-o necesitate insaţiabilă de a cunoaşte alte culturi, am studiat diverse limbi”, spune Virgil Mihaiu. Preferă să le spună „poesii”, pentru că „aşa scria cuvântul şi Eminescu”.
13 ani în redacţia Echinox
Spune că intrarea în redacţia Echinox s-a produs firesc, pentru că a fost amic din copilarie cu Marian Papahagi, unul dintre fondatorii revistei şi cel care i-a dat numele, dar şi cu germanistul Peter Motzan. A lucrat în redacţie circa 13 ani, între anii 1971 şi 1983. „Echinoxul a apărut exact la momentul necesar, spre a-mi consolida afecţiunea deja bine structurată faţă de urbea natală”, spune clujeanul.
În memoria lui Marian Papahagi, primul său profesor de portugheză, a organizat un Colocviu la Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la naştere şi 10 ani de la moartea sa.
„Jazzul, o manifestare a libertăţii”
Tot în vremea adolescenţei spune că a realizat că jazzul este o manifestare adecvată timpului nostru, o manifestare a libertăţii şi creativităţii prin arta supremă, muzica.
Consideră că jazzul este o carte de vizită pentru cultura unei naţiuni, iar între 1981 şi 1992 a reprezentat România în redacţia faimoasei reviste Jazz Forum, revista Federaţiei Internaţion