Peste 250 de meşteri populari îşi expus mărfurile spre vânzare, prezentând totodată publicului şi o parte din secretele unor meserii păstrate cu sfinţenie de secole. Toate aceste lucruri se întâmplă în cadrul Târgului Creatorilor populari, manifestare ajunsă la cea de-a 26-a ediţie. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului primeşte astăzi vizita a sute de meşteri populari, reprezentând majoritatea zonelor etnografice şi etniilor, care îşi vor vinde produsele şi vor face demonstraţii practice pe parcursul celor trei, zile, cât poposesc la Sibiu.
Artişti numeroşi
În acest an, expun în premieră în Dumbrava Sibiului meşteri veniţi din Ungaria, aceştia alăturându-se invitaţilor mai vechi, din Bulgaria, Republica Moldova şi România. “Şi-au confirmat participarea 200 de creatori din România, 3 din Bulgaria, 11 din Republica Moldova şi 4 din Ungaria. Colaborările cu meşteri din Bulgaria datează din 2007, iar cu cei din Republica Moldova din 1993” a declarat Simona Ghiorghieş, muzeograf din echipa de coordonare a manifestării.
Vizitatorii care vor ajunge în muzeu până duminică pot admira o expoziţie în aer liber a artei populare, care vine să îmbogăţească peisajul satului românesc din Dumbrava Sibiului. “Creatorii populari nu se vor limita doar la a-şi expune produsele, ci vor sta la dispoziția celor care doresc să afle mai multe despre meşteşugurile pe care le practică, oferind, la nevoie, sfaturi pentru cei care intenţionează să le urmeze exemplul”, spune Ovidiu Baron, purtător de cuvânt al muzeului sibian. În plus, standurile cu obiecte sunt completate de standuri cu produse culinare de tradiţie, precum turta dulce sau kurtos kalacs.
Spectacolele completează decorul
Pe lângă demonstraţiile meşterilor şi spectacolele de virtuozitate muzicală ad-hoc ale participanţilor, atmosfera bâlciului tradiţional va fi completată mâi