Unele ţări membre au înregistrat o creştere economică în al doilea trimestru, în timp ce la noi scăderile au continuat pe linie. Sursa: Codrin Prisecaru
1 /.
În timp ce câteva ţări din Uniunea Europeană sărbătoresc deja ieşirea din criză, România se scufundă tot mai mult în recesiune. Potrivit datelor publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică, economia României a scăzut cu 8,8% în trimestrul al doilea, faţă de perioada similară a anului trecut.
În primul trimestru, recesiunea a fost de 6,2%. Astfel, am încheiat prima jumătate a anului cu o scădere a produsului intern brut (PIB) de 7,6%.
La alţii se poate
Faţă de primele trei luni, în trimestrul al doilea economia noastră a scăzut cu 1,2%. Comparând cu alte ţări membre, constatăm că România ocupă locul al patrulea după amploarea scăderii PIB în trimestrul doi faţă de primul trimestru al anului. Cea mai surprinzătoare evoluţie au avut-o Franţa şi Germania, state care au înregistrat fiecare o creştere de 0,3% în perioada aprilie-iunie, după un an întreg pe minus. Biroul Federal de Statistică al Germaniei a anunţat că avansul trimestrial al economiei a fost susţinut de creşterea consumului public şi privat şi a activităţii din construcţii şi comerţ. În plus, scăderea importurilor a fost mai mare decât cea a exporturilor.
În Franţa, revenirea pe plus a luat prin surprindere nu doar guvernul şi investitorii, ci şi pe analişti, care prognozau o scădere economică de 0,3%. Vestea bună a fost anunţată, ieri-dimineaţă, de Christine Lagarde, ministrul francez al economiei, la postul de radio RTL.
Explicaţia: stimulentele de stat
Analiştii economici spun că situaţia României nu poate fi comparată cu cea din Franţa, Germania sau Polonia. „Franţa şi Germania au avut o politică de subvenţionare puternică pentru stimularea eco