In timp ce doua dintre cele mai mari economii europene, Germania si Franta, au iesit din recesiune in trimestrul doi, in Europa de Est problemele continua, Ungaria pierzand 2,1%, iar Romania de 1,2% trimestru la trimestru.
Economiile Germaniei si Frantei au crescut in mod neasteptat in al doilea trimestru, reusind astfel sa iasa din cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial mai rapid decat estimasera cei mai multi economisti si strategi. PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,3% in perioada aprilie-iunie fata de primul trimestru, alimentand sperantele ca recesiunea din zona euro se apropie de sfarsit, potrivit Biroului National de Statistica cu sediul la Wiesbaden. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, economia germana a scazut cu 7,1%, scrie Bloomberg. Un stat intra oficial in recesiune dupa ce economia posteaza doua scaderi trimestriale consecutive.
In cazul Frantei, cresterea economica a fost tot de 0,3%, potrivit afirmatiilor ministrului de finante, Christine Lagarde.
"Rezultatele sunt surprinzatoare. Dupa patru trimestre de scadere, Franta reuseste sa iasa la lumina", a declarat Lagarde.
Economistii prevazusera contractii in cazul ambelor state, 0,3% in cazul Germaniei si respectiv 0,2% in cazul Frantei.
In primul trimestru al acestui an, economia Germaniei, cea mai mare la nivel european, a suferit o contractie de 3,8%, al patrulea trimestru de scadere, desi datele au fost revizuite recent in sens pozitiv, pana la -3,5%. Economia Frantei a scazut cu 1,2% in aceeasi perioada. "In conditiile in care economiile Germaniei si Frantei cresc, exista sanse ca in curand sa vedem si intoarcerea zonei euro pe crestere", scrie Ralph Solveen, economist la Commerzbank. "Recesiunea s-a incheiat."
Economia Italiei scade cu 0,5%
Tot o economie vest-europeana, insa mai putin norocoasa ca Germania si Franta,