Consiliul Local din Galaţi trebuie să dea unor gălăţeni o adevărată avere pentru un teren Despăgubirea-record reprezintă contravaloarea unei suprafeţe de 15.000 de metri pătraţi. Terenul a fost revendicat şi nu mai poate fi retrocedat în natură deoarece prin zonă trec toate reţelele de apă, termoficare şi gaze care deservesc blocurile din Ţiglina II. Suma reprezintă cea mai mare despăgubire acordată vreodată de justiţia gălăţeană moştenitorilor unor foşti proprietari.
Solicitanţii sunt Eugen Sima şi Cristian Tudose, care nu au menţionat în cererea de chemare în judecată că ar fi interesaţi de obţinerea unor despăgubiri, ci doar de restituirea în natură a terenului. Autorităţile gălăţene s-au opus unei astfel de acţiuni întrucât au susţinut că suprafaţa cu pricina este brăzdată de reţele de apă potabilă, termoficare, gaze, cabluri telefonice şi electrice.
Reprezentanţii Primăriei Galaţi au cerut introducerea în cauză a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, care funcţionează pe lângă Guvernul României, dar şi a Ministerului Finanţelor, cu scopul de-a trece în sarcina acestora plata despăgubirilor acordate.
Restituirea în natură nu este posibilă
Primăria Galaţi a susţinut că restituirea în natură nu mai este posibilă din motivele amintite anterior, dar nici nu li se pot acorda despăgubiri celor doi gălăţeni întrucât nu au solicitat acest lucru.
În urma unei expertize judiciare cerută recent de instanţă, s-a stabilit că valoarea terenului de 15.000 de metri pătraţi din apropiere de Ultimul Leu este de 4,2 milioane de euro.
Nu se ştie cine va plăti banii
Singura problemă care se punea în final este cine va plăti aceşti bani: Consiliul Local Galaţi sau statul român, prin Ministerul Finanţelor.
Tribunalul Galaţi a decis recent că administraţia locală este bună de plată, urmând ca forul deliberativ lo