Sărbătoarea câmpenească Hora la Prislop are loc duminică, în Maramureş. În acest an, la Prislop vor fi aduse moaştele Sfâmntului Apostol Andrei şi ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. A 41- a ediţie a sărbătorii Hora la Prislop din acest an va avea loc duminică, la Prislop. La ora 09.00 va avea loc primirea moaştelor Sfântului Apostol Andrei şi moaştelor Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, aduse de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. La ora 10.00 va fi oficiată slujba la Mănăstirea Prislop, de către Î.P.Sa Justinian, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului şi Î.P.Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
După ce vor fi depuse coroane la cimitirul eroilor din incinta mănăstirii, la ora 13.15 manifestarea va fi deschisă oficial şi va începe programul artistic, unde sunt aşteptaţi să cânte aproape 20 de formaţii şi ansambluri de muzică populară din judeţele Maramureş, Suceava şi Bistriţa Năsăud. Pentru prima oară, consiliile jdueţene din cele trei judeţe finanţează manifestarea prin Centrele de Cultură şi Creaţie.
Tradiţie de 41 de ani
Sărbătoarea de la Prislop şi-a început tradiţia în urmă ci 41 de ani, în 1968, dar se pare că manifestpri de acest fel au avut loc cam cu 200 de ani înainte în aceste locuri. Locul în care are loc se află la interferenţa celor trei judeţe, Maramureş, Suceava şi Bistriţa Năsăud, într-un peisaj deosebit. În fiecare an, numărul participanţilor trece de 10.000, de-a lungul anilor fiind şi ediţii la care numărul celor ce au venit să se bucure la Hora la Prislop fiind de până la 50.000. Zecile de mii de turişti care aleg să petreacă sfârşitul săptămânii la Prislop se pot bucura de bucatele tradiţionale pe care le găsesc acolo, dar şi de produsele meşterilor populari, pe lângă festivalul de muzică populară.
Sărbătoare politizată
@N_