Cele patru gropi de gunoi ale comunei Işalniţa sunt încă în funcţiune. Primăria nu are fonduri şi nici alternativă pentru închiderea lor. Deşi administraţia a fost amendată de comisarii Gărzii de Mediu pentru că nu a respectat termenul impus de UE, primarul aşteaptă o minune de la consiliul judeţean.
Localnicilor din Işalniţa li s-a dus vestea că sunt buni legumicultori. De când se ştiu, lucrează pământul şi îşi vând legumele în pieţele din Oltenia. Mai tot timpul şi-l petrec în grădini, în sere, nu stau să ţină evidenţa normelor impuse de UE. Prea puţini ştiu că de o lună nu mai au voie să arunce gunoiul la marginea localităţii şi că ar trebui, în această privinţă, să se modernizeze, să îşi adune deşeurile menajere în tomberoane pe care o firmă de specialitate să le ducă la una dintre cele cinci gropi ale judeţului. A mai încercat primarul să încheie contracte cu Serviciul de Salubritate din Craiova, dar nici un localnic nu a vrut să dea bani ca să-i fie ridicate resturile din gospodărie. Nici mare lucru nu a făcut, pentru că aşteaptă o minune de la Consiliul Judeţean Dolj: şi bani, şi utilaje, poate şi indicaţii unde să ducă tonele de gunoaie adunate în cele patru platforme pe care le are comuna. Oficial, acestea sunt închise, dar localnicii aruncă în continuare gunoiul la marginea comunei, la cele patru gropi amenajate cu ani în urmă şi care acum s-au transformat în munţi de resturi. Termenul lor de funcţionare, 16 iulie, a trecut, dar nimic şi nimeni nu-i constrânge pe localnici să nu mai lase deşeurile la marginea comunei, mai ales că nu au alternativă.
Primarul Eugen Bălan este depăşit de situaţie: „E dezastru cu gunoaiele!“. Pentru că nu a reuşit să scape de mormanele de deşeuri, s-a mai ales şi cu o amendă de 3.000 de lei de la Garda de Mediu.
Oficial nu este bine
Încercarea de a-i convinge pe localnici că a venit vreme