Discuţiile de la Cotroceni nu pot fi numite o mediere. Iată ce spune la RFI preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu. Precizările vin în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a mediat conflictul din Justiţie, vineri, împreună cu ministrul Cătălin Predoiu şi reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii.
Discuţiile de la Cotroceni nu pot fi numite o mediere. Iată ce spune la RFI preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu (audio).
Precizările vin în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a mediat conflictul din Justiţie, vineri, împreună cu ministrul Cătălin Predoiu şi reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii.
"Nu o putem considera mediere, nici membrii CSM nu o consideră ca atare. Nu se poate negocia absolut nimic. Este vorba despre lege şi hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Ele trebuie pur şi simplu aplicate şi respectate. A nega acest lucru înseamnă a nega statul de drept. De altfel, deja 500 de judecători au trimis Curţii Europene de Justiţie de la Strasbourg cererile lor cu privire la recunoaşterea şi validarea hotărârilor judecătoreşti obţinute în ţară, lucru care probabil va urma procedura cuvenită", spune Costiniu.
Ea consideră că nu este normal ca legile sau verdictele instanţelor să fie puse în discuţie. "Nu este firesc să se pună în discuţie datorii pe care statul le-a făcut faţă de magistratură, cu situaţia precarităţii economice de la acest moment. Să nu uităm că sunt ani de zile de când magistraţii au atenţionat toate Guvernele, toţi miniştrii de Justiţie, cu privire la nerespectarea legilor în vigoare. Lucrurile acestea au condus la aceste debite mari, care cresc zilnic prin neplata lor", precizează preşedintele onorific al Asociaţiei Magistraţilor.
Viorica Costiniu crede că discuţiile de la Cotrocen