Există oameni care scot bani şi din piatră. Şi nu-i deloc uşor, ba dimpotrivă. E multă muncă, sudoare, răbdare, chin, pricepere şi, de ce nu, chiar artă. Totuşi, nu e vreo reţetă miraculoasă şi niciun secret. Banii din piatră sunt albi ca neaua. Motivul – se foloseşte musai calcar sau piatră de var. Iată care-i mecanismul descoperit la “bicăjeni”, la munte, în Bicazu-Ardelean, în Neamţ. Sursa: Oana Ţepeş Greuruş
“Am 82 de ani şi sunt din comuna Bicazu-Ardelean. Îmi amintesc de când eram copil de 6-7 ani, că mergeam la un cuptor de var unde lucra tata şi ne explica cum, de câţiva zeci de ani înainte, se practica arsul varului de către localnici”, povesteşte Teodor Ţ.
Mai de voie mai de nevoie, consătenii lui nea Teodor n-au renunţat să scoată bani din piatră, adică să câştige o pâine din arsul varului. N-or fi ei singurii din lume care ard var de ani buni, dar parcă privindu-le “osânda” începi să înţelegi mai bine vorba “casă de piatră”.
Ce dă omul, ce dă muntele
Cariera de calcar Bicaz-Chei, din comuna vecină, le dă localnicilor piatra direct din munte. Nu este gratis. Fiecare tonă are un preţ. Blocurile mari de piatră sunt pentru oameni o sursă de venit, dar şi de chin. Iar până ajungi să numeri câştigul munceşti ca un ocnaş, aşa spune Maria Ţ.
Cariera de calcar Bicaz-Chei
La carieră, la cota 700 sau 1.000, bucăţile mari de piatră se rostogolesc, se sparg cu barosul şi apoi iau drumul cuptorului de var, construit din cărămidă şi unde încap patru tone de piatră. Totul se face cu sudoarea frunţii. Dar omu-i mai tare ca piatra.
“Vărăria, muncă grea / Mi-o mâncat viaţa mea”
La cuptorul de var, oamenii bat piatra din nou, până o fac bucăţi. Apoi piatra se sortează, nu se pune la întâmplare. Sunt cel puţin vreo patru categorii, în funcţie de formă şi de mărime. Tre