Micsorarea cu 25%, in medie, a salariilor din legea unica, pentru care Guvernul vrea sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pe 2 septembrie, deranjeaza din nou sindicatele. Liderii lor sustin ca legea nu-i mai ajuta cu nimic.
Guvernul a taiat inca o data salariile din legea unica a bugetarilor, cu procente medii cuprinse intre 17,5% si 25%, dupa ce la sfarsitul lunii iunie operase o prima reducere de 40%. Au ramas nemodificati, in urma celei de-a doua ajustari, doar coeficientii corespunzatori functiilor din Ministerul Administratiei si Internelor si din Ministerul Apararii Nationale.
Faptul ca lefurile celorlalti bugetari reprezinta acum, in medie, trei sferturi din valorile negociate cu Guvernul nu este acceptat de liderii sindicali, care spun ca, in asemenea conditii, legea unica nu le va mai aduce nici un beneficiu. In urma aplicarii acesteia, de la 1 ianuarie 2010, vor avea de castigat presedintele, premierul, angajatii din justitie si alti bugetari cu coeficienti de ierarhizare mari, care nu simt ajustarea de 25%, iar de pierdut – bugetarii modesti, precum cei din invatamant, sanatate, asistenta sociala si cultura. Noile grile ar urma sa fie aprobate in sedinta de miercuri a Guvernului.
Cei mai nemultumiti sunt profesorii, care ameninta cu greva generala dupa inceperea scolii, deoarece noile salarii din legea unica reprezinta "o bataie de joc". In cazul unora dintre profesorii cu gradul didactic I, coeficientii au fost taiati si cu 55% fata de valorile deja negociate cu Ministerul Muncii. Presedintele Federatiei Sindicale "Alma Mater", Anton Hadar, spune ca, potrivit ultimei forme a proiectului legii unice, salariile multor profesori ar urma, practic, sa ramana la nivelul din prezent, care este unul mult inferior celui prevazut in forma anterioara a legii unice a salarizarii. Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Sp