Criza economica din Europa de Est reprezinta in continuare o amenintare, iar regiunea nu va reveni la niveluri foarte ridicate de crestere in curand, a avertizat presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Mirow a spus ca se asteapta ca Asia si Statele Unite sa depaseasca problemele economice primele.
Analistii spun ca exista semnale ca cele mai puternice economii din regiune au depasit ce a fost mai greu, insa economiile Lituaniei si Letoniei, de exemplu, sunt asteptate sa se contracte cu pana la o cincime in acest an si ar putea inregistra o redresare dupa mai multi ani.
Mirow a declarat ca este prematur sa se considere ca regiunea a depasit cea mai dificila faza a recesiunii, in special in conditiile in care cazurile de default se vor inmulti odata cu cresterea numarului de companii intrate in faliment, impingand si mai mult in sus rata somajului.
"Avertizez cu privire la un optimism prematur, avand in vedere criza din economia reala. Trebuie sa ne pregatim pentru faptul ca adevaratele provocari de-abia acum vor veni", a declarat Mirow. "In niciun caz nu trebuie sa ne comportam ca si cum criza a fost deja depasita in Europa de Est."
Conform lui Mirow, criza din sectorul bancar, considerata candva drept un potential factor catalizator al unei crize la nivel regional care, se temeau unii economisti, ar fi putut afecta companiile-mama din Vest si zona euro, a scazut in intensitate, in mare parte datorita sprijinului venit din partea Fondului Monetar International si Comisiei Europene. Totusi, a aratat el, declinul semnificativ al nivelurilor investitiilor straine nu va inceta in curand.
Acest lucru va afecta ratele de crestere care in majoritatea tarilor au depasit 6% pe an la inceputul acestui deceniu, iar in cazul tarilor baltice, Slovaciei, Romaniei