Senzaţia de picioare grele, varicele şi edemele sunt simptome ale insuficienţei venoase, afecţiune de care suferă 18 milioane de persoane la nivel mondial. 1 Cum se explică instalarea bolii?
Sângele circulă în organism dinspre inimă spre ţesuturi prin sistemul arterial, iar circulaţia de întoarcere de la ţesuturi la inimă se face prin sistemul venos. Venele au în structură un sistem de valve care asigură circulaţia unidirecţională a sângelui spre inimă.
Instalarea unui defect de închidere a valvelor venoase determină un reflux venos şi dificultate în ceea ce priveşte circulaţia sângelui. Manifestat timp îndelungat, refluxul duce la apariţia insuficienţei venoase cronice.
2 Din ce cauze apare?
Ereditatea joacă un rol major în apariţia tulburărilor venoase. Riscurile să suferi de această tulburare cresc, în medie, cu 45 la sută dacă unul dintre părinţi are varice. O altă cauză este reprezentată de kilogramele în plus, care cresc presiunea la nivelul picioarelor.
Şi tabagismul este un factor incriminat pentru pierderea tonicităţii vaselor. În plus, anumite profesii, în care sunt necesare statul îndelungat în picioare şi munca într-un mediu cu temperaturi ridicate sau scăzute, favorizează apariţia insuficienţei venoase.
3 În ce constă tratamentul?
Medicamentele utilizate pentru tratarea tulburărilor venoase se numesc venotonice. Ele au acţiune antiinflamatoare şi cresc tonicitatea pereţilor venoşi. Se pot folosi şi ciorapii medicali, procuraţi de la farmacie, la indicaţia medicului. Studiile arată însă că o persoană din trei nu foloseşte aceşti ciorapi, deoarece sunt incomozi.
Uneori, este nevoie de tratament chirugical pentru îndepărtarea cheagurilor formate în interiorul varicelor. Se poate apela şi la terapia cu ajutorul laserului, dar şi la sclerotera