Regulatorul bancar american FDIC a anunţat ieri închiderea Colonial Bank, cu sediul la Montgomery, care devine cel mai mare faliment bancar declarat din SUA, de la începutul acestui an. Activele Colonial Bank au fost preluate pentru suma de 20 miliarde de dolari de concurenta sa BB&T, una dintre băncile americane ce rezistă cel mai bine crizei.
BB&T a publicat un comunicat, citat de AP şi AFP, confirmând această achiziţie, "cea mai mare după 137 de ani de existenţă" a sa.
Falimentul Colonial Bank, cu sediul la Montgomery, capitala statului Alabama (sudul Statelor Unite), este cel mai mare faliment declarat al acestui an şi unul dintre cele mai mari 20 de falimente bancare din istoria ultimilor 50 de ani ai SUA.
Înfiinţată în 1981, Colonial Bank era unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa ipotecară americană. Ajutorul în valoare de 550 milioane de dolari, primit din partea Guvernului american, nu a ajutat-o să facă faţă crizei, astfel că în urmă cu o lună acţiunile sale erau cotate la 50 de cenţi în timp ce în 2007 acestea se ridicau la 25 de dolari.
Prin preluarea Colonial Bank, BB&T (al cărui sediu este în Carolina de Norda), a 15-a bancă comercială a Statelor Unite pentru activele sale, potrivit ultimului clasament al rezervei federale americane, urmează astfel să urce până spre locul doi, fiind aproape egală cu prestigioasa bancă de afaceri Goldman Sachs.
BB&T afirmă la rândul ei că preluarea Colonial îi permite să devină "al optulea cel mai mare holding financiar al ţării ca mărime a depozitelor sale".