Cei cinci marinari români, care au fost răpiţi de piraţi în Golful Aden (Oceanul Indian),îşi povestesc coşmarul trăit în cele 122 de zile de captivitate.Piraţii trăgeau zilnic rafale de mitralieră, astfel încât prizonierii să creadă că sunt executaţi camarazi de-ai lor. Au trăit fără apă, dar au supravieţuit consumând condens. Coşmarul pentru cei cinci marinari români luaţi, la 11 aprilie, ostateci pe nava italiană Buccaneer, în Golful Aden, s-a încheiat în noaptea de 13 august, când au aterizat pe aeroportul Ciampino din Roma.
Citiţi şi:
Constanţa: Marinarii răpiţi au ajuns acasăMarinarii români răpiţi în Somalia nu credeau că vor scăpa cu viaţăConstanţa: Marinarii români, eliberaţi de piraţiBucureşti: Marinarii răpiţi au ajuns acasă!
Constănţenii Adrian Gîlcă (30), George Dorel (47), Nicuşor Marinescu (37), Marius Aragea (35) şi bucureşteanul Ştefan Borcan (55) au fost eliberaţi împreună cu colegii lor italieni şi şi-au îmbrăţişat soţiile venite special din România.
Audiaţi de procurorii italieni
La ora 23.45, avionul marinarilor a aterizat pe aeroportul din Roma şi toţi pasagerii au fost preluaţi de la scară de un microbuz militar. Echipajul marinarilor a fost întâmpinat cu aplauze încă de la intrarea în zona de protocol. După ce şi-au aşteptat bagajele, marinarii români, împreună cu familiile, au plecat spre hotelul unde şi-au petrecut prima noapte de libertate.
Înainte de a pleca spre România, ei au fost audiaţi de procurorii italieni care au vrut să afle amănunte despre lunile de captivitate.
„Luam o singură masă pe zi, seara, cu orez sau paste.Lipsa apei potabile era o problemă şi ne-a salvat cea pe care o procuram de la aerul condiţionat. O fierbeam şi o beam”, a spus pentru „Adevărul” constănţeanul Dorel Gheorghe.
Cei cinci români au mărturisit că,