Lunile de graviditate îţi solicită din plin organismul, iar cunoaşterea semnelor care îţi pun sarcina în pericol este esenţială. Sângerarea uşoară, atunci când embrionul se fixează în uter şi greţurile sunt cele mai frecvente manifestări care apar la începutul sarcinii şi care te pot speria, fără să fie cazul. Dar, pe lângă aceste alarme false, există şi simptome ce ar trebui să te trimită de urgenţă la medic.
Hemoragia, risc de avort
Avortul spontan şi desprinderea placentei sunt câteva dintre pericolele pe care le poate ascunde hemoragia. În cazul avortului spontan (pierderea sarcinii în primele 20 de săptămâni de la concepere), scurgerile vaginale cu sânge, cheagurile şi apoi hemoragia sunt primele simptome.
Ele sunt urmate de dureri abdominale, care pot apărea chiar cu câteva ore sau la câteva zile mai târziu. Majoritatea avorturilor spontane nu au cauze identificate.
Infecţiile, o posibilă cauză
Medicii presupun că majoritatea avorturilor spontane apar din cauza dezvoltării anormale a fătului şi din cauza infecţiilor la nivelul aparatului genital de care suferă mama.
În cazul riscului de avort spontan, medicul recomandă odihna la pat şi restricţionarea activităţii sexuale. Mai mult, când există riscuri de pierdere a sarcinii, specialistul va investiga prezenţa unei dilatări premature a colului uterin.
Contracţiile, semn de travaliu timpuriu
Când uterul se contractă înainte de cea de-a 37-a săptămână de sarcină, înseamnă că s-a declanşat travaliul timpuriu. Semnele alarmante constau în mai mult de patru contracţii ale uterului pe oră, chiar lipsite de dureri, tensiune crescută în zona pelviană, dureri de spate şi, uneori, dificultăţi în a ridica picioarele.
În aceste cazuri, medicul va decide fie să administreze tratamente antispasti