E si Pamantul amenintat? Exista solutii de aparare?
In seara zilei de 19 iulie 2009, Anthony Wesley, un astronom amator australian, isi incerca noul telescop in gradina casei sale. Cerul era in mare parte acoperit de nori, asa ca Wesley se gandi sa amane observatiile pentru a doua zi. Dar dupa o pauza de o jumatate de ora, se intoarse in gradina, privi prin vizorul aparatului si vazu planeta Jupiter. Cum o studiase de multe ori si ii cunostea geografia, observa cu surprindere o pata noua. "Sa fie umbra proiectiei vreunui satelit?", se intreba Wesley. Dar se indoi ca aceasta ar fi explicatia, asa ca emise ipoteza unei ciocniri. "N-aveam de fapt nici o idee", afirma el a doua zi, "pentru ca sansele unei ciocniri sunt foarte mici, dar nu intrevedeam nici o alta posibilitate, data fiind pozitia petei pe discul planetar. Insa daca aceasta era intr-adevar urma lasata de un impact, atunci trebuia sa-mi fac descoperirea cunoscuta cat mai repede."
Australianul lua cateva imagini digitale si apoi trimise un e-mail unui grup de astronomi amatori si profesionisti. Printre ei se afla si cercetatorul Glenn Orton, care chiar se pregatea sa indrepte spre Jupiter unul din telescoapele de la Mauna Kea, in Hawaii. "Indicatia pe care o aveam in acel moment", a spus Orton, "era ca pe Jupiter exista o pata care n-a mai fost observata in trecut". Asa ca a facut imediat cateva fotografii ale zonei sudice a planetei, unde pata se vedea. Analiza imaginilor a permis colegilor lui sa identifice niste deseuri imprastiate in atmosfera lui Jupiter, aparute probabil dupa ciocnirea cu o cometa sau un asteroid. Cum insa nimeni n-a vazut obiectul, dimensiunile si masa lui nu pot fi determinate exact.
Cometa Shoemaker-Levy
Chiar daca se va dovedi in viitor ca noua pata temporara de pe Jupiter nu s-a datorat unei ciocniri, ci poate unui fenomen atmosferic necunosc