La Târgu-Mureş a fost inaugurat un sistem care permite oferirea de consultaţii de urgenţă pacienţilor ajunşi în spitalele mici. Sursa: Agerpres
Un sistem de telemedicină de urgenţă, prin care spitalele mici din ţară pot primi sprijin şi recomandări medicale, a fost inaugurat, ieri, la Spitalul Judeţean din Târgu-Mureş. Proiectul, realizat cu o finanţare de 1 milion de euro de la Banca Mondială, rezolvă parţial şi lipsa de medici din spitalele mici din această zonă a ţării, a afirmat ministrul sănătăţii, Ioan Bazac.
Pentru eficientizarea sistemului de sănătate, ministrul spune că are în vedere restructurarea a mai bine de 200 de spitale care nu sunt performante.
„E greu să-i convingem pe medici să vină în spitale mici”
Proiectul-pilot inaugurat ieri cuprinde structurile de urgenţă a 40 de unităţi sanitare din judeţele Alba, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Mu reş şi Sibiu, care vor fi coordonate regional de Spitalul Judeţean Târgu-Mureş. „Este din ce în ce mai greu să-i convingem pe medici să vină în spitalele mai mici din ţară şi să aducem medici specializaţi şi bine pregătiţi peste tot unde este nevoie. Sistemul de telemedicină va compensa parţial aceste lipsuri şi le va asigura pacienţilor judecata medicală de urgenţă la cel mai înalt nivel, acolo unde aceasta nu este accesibilă”, a declarat ministrul sănătăţii la inaugurarea sistemului.
Practic, sistemul regional interspitalicesc de telemedicină presupune realizarea unei conexiuni audio, video şi de transmisii de date, prin care medicii centrului de coordonare din Târgu- Mureş primesc informaţii despre parametrii vitali, EKG, datele personale ale pacienţilor, precum şi imagini radiologice şi de ecografie.
Medicii de gardă din cele 40 de spitale conectate la sistemul de telemedicină, precum şi asistenţii medicali, acolo unde