NICIU ZOE MAGDALENA - biolog, Bucuresti, tel. 0749/26.87.70
Pierderea memoriei poate avea cauze diferite ca: depresia, oboseala, hipertensiunea arteriala, colesterolul marit, deficiente de nutritie, atacul cerebral, stres emotional si nervos sau ca efect secundar al tratamentului cu medicamente. De asemenea, o circulatie a sangelui mai proasta, anemia, o tiroida mai putin activa pot fi cauze care sa determine o scadere a memoriei.
Dvs. banuiti ca scaderea memoriei ar fi din cauza tratamentului indelungat cu cele 2 medicamente, dar s-ar putea ca pe langa aceasta cauza sa fie si alte deficiente si dezechilibre. Alimentatia joaca un rol important in sanatatea creierului.
Radicalii liberi rezultati din procesarea incompleta a unor alimente (in special grasimi) bombardeaza mitocondriile, care sunt uzinele energetice din celula nervoasa, si legaturile dintre neuroni. Antioxidanti puternici care neutralizeaza radicalii liberi sunt vitaminele din complexul B, coenzima Q10, vitaminele A, E, C, Ginkgo biloba, Pycnogenolul din coaja de pin. O serie de oligoelemente, de asemenea, duc la sanatatea creierului (potasiu, sodiu).
Alimente bogate in antioxidanti sunt fructele si legumele cu culorile cele mai vii (spanac, rosii, ardei, portocale, grapefruit, capsuni, coacaze negre, nuci), pestele gras care contine Omega 3 si uleiul de masline. Trebuie evitate grasimile saturate animale (carne, unt, branza, lapte), grasimile vegetale hidrogenate (margarina, uleiul de floarea-soarelui si porumb, grasimile prajite), dulciurile rafinate.
Pentru ca memoria sa se imbunatateasca, in afara de o alimentatie corecta, trebuie sa luam si medicamente naturale foarte eficiente, si o spun din proprie experienta deoarece si eu am avut o perioada de stres, un colesterol marit, in afara de faptul ca am si o circulatie a sangelui defectuoasa si imi slabise memoria. Exista