Doi operatori economici din Caraş reprezintă un risc major pentru populaţie. Doar unul dintre cei doi beneficiază astăzi de un serviciu privat pentru situaţii de urgenţă.
Reşiţenii şi locuitorii oraşului Oţelu Roşu ar fi în pericol în cazul unui dezastru chimic. Pe teritoriul judeţului, există două firme cu grad ridicat de risc chimic. Este vorba, în primul rând, despre depozitul de combustibil din Reşiţa. Acesta are grad de risc major în comparaţie cu depozitul de gaz din Oţelu Roşu. Pericolul va creşte în Oţelu Roşu, începând din octombrie, când aici se va înfiinţa şi un depozit de oxigen.
Pompierii nu ar face faţă
Spre deosebire de depozitul de combustibil din Reşiţa, cel de gaz de la Oţelu Roşu nu are un serviciu privat pentru situaţii de urgenţă. În cazul unui accident chimic, pompierii cărăşeni nu ar putea face faţă situaţiei, mai ales în condiţiile în care Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Oţelu Roşu este în criză de personal.
Nici măcar jumătate din posturile puse la dispoziţie nu sunt ocupate la ora actuală. Colonelul Ilarie Buşe dela I.S.U Semenic din Reşiţa spune că la acest lucru se adaugă şi faptul că autorităţiile locale nu-şi trimit pompierii voluntari la instruire. „Pe data de 3 august am avut un program de instruire al pompierilor voluntari, la care au participat foarte puţini. Autorităţile locale sunt foarte indiferente şi neglijente faţă de aceste lucruri“, a spus colonelul Buşe.
Criză de pompieri voluntari
Judeţul Caraş-Severin are mare nevoie de pompieri voluntari. Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţ nu funcţionează la capacitate maximă, asta pentru că, din cele peste 4.000 de contracte de voluntari, doar 48 la sută au fost duse la îndeplinire. Mai exact, în Caraş-Severin, există, astăzi, peste 2.000 de pompieri v