Presa de provincie din România anilor '80 nu avea voie să piardă prilejul de a invita în diverse urbe jurnalişti străini din state, evident, "prietene" pentru ca aceştia să vadă cu ochii lor cum modelul socialist prosperă şi ia avânt. Aveau loc schimburi între redacţii, în urma cărora jurnaliştii să se întoarcă acasă cu poveşti frumoase despre ţările vecine. Astfel de schimburi se petreceau şi la ziarul "Drumul socialismului" din Deva, care colabora îndeaproape (din acest punct de vedere) cu ziarul iugoslav "Ljubljanski Dnevnik". Devenit, acum, ziarul sloven "Dnevnik".
În calitate de redactor de politică externă, dar şi de om cu apetit pentru viaţă şi voie bună, jurnalistul Zoran Senkovici aştepta cu nerăbdare "sejurul" hunedorean. A participat la schimbul de experienţă cu "Drumul socialismului" de două ori, în anii '80.
"Erau nişte zile foarte... interesante! Tovarăşii de la Deva ne ţineau ca-n puf în săptămâna pe care o petreceam la ei. Se străduiau să ne arate tot ce era mai bun în zonă. Ne ţineau la cel mai bun hotel, cu mâncare şi băutură la discreţie. Ne plimbau prin tot judeţul, de la Combinatul siderurgic la băi şi cooperative agricole. Se purtau foarte ceremonios şi ne dădeau impresia că puteam face orice doream. Dar, în realitate, aveam o libertate de mişcare extrem de redusă. Nu aveam voie să vorbim de capul nostru cu persoanele pe care le întâlneam. De fapt, contactul cu cei din afara delegaţiei cu care ne mişcam era redus la minimum", povesteşte Senkovici, oprindu-se din când în când ca să admire peisajul elveţian pe fereastra trenului cu care călătoream de la Montreux la Interlaken.
L-am întâlnit pe Zoran, "jurnalist de-o viaţă", cum îi place să se caracterizeze, la un forum media organizat în Elveţia şi, ascultându-i poveştile de "vulpoi bătrân", n-am putut să nu îl provoc să facă o re