Fost prim-ministru al Republicii Moldova (1991-1992)
Dupa toate datele, molohul comunist din Basarabia a fost dislocat de la putere. Liderii celor patru partide democratice (PLD, PL, PDM, ACM) au dat deja publicitatii Declaratia privind constituirea Coalitiei de guvernare "Alianta pentru Integrarea Europeana", cu urmatoarele obiective majore: 1. Restabilirea statului de drept; 2. Depasirea crizei si asigurarea cresterii economice; 3. Descentralizarea puterii si asigurarea autonomiei locale; 4. Reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova (reglementarea complexa a problemei transnistrene); 5. Integrarea europeana a Republicii Moldova; Promovarea parteneriatelor strategice cu Statele Unite ale Americii si Federatia Rusa; Restabilirea si consolidarea relatiilor de buna vecinatate cu Romania si Ucraina. La data inchiderii editiei noastre, negocierile continuau pe functii, existand informatii ca partidul comunistilor va accepta sa voteze alegerea presedintelui. Tinerii din cel de-al doilea stat romanesc isi vad, iata, chiar daca nu pe de-a intregul, visul implinit. Este momentul sa ne intrebam prin ce capriciu al istoriei Basarabia - care in anii '90 depasise Tara Mama in privinta reformelor - a ajuns sa se intoarca pentru opt ani sub cizma neobolsevica. Valeriu Muravschi, fost prim-ministru la Chisinau in anii 1991-1992, autorul primelor reforme profund anticomuniste, ne ofera viziunea domniei sale.
"In anii '90, Republica Moldova era printre primele dintre tarile fostului lagar comunist la capitolul promovarea reformelor"
- Este comunismul un blestem implacabil pe capul romanilor din stanga Prutului, tinand seama ca la 29 iulie 2009, circa 700.000 dintre ei si-au dat votul tot partidului comunistilor?
- La noi, in Basarabia, unele lucruri sunt greu de explicat... De ce Basarabia mai ramane o "oaza " a comunismului? De ce com