Rulouri de vanata cu rucola
(Trentino)
Ingrediente (pentru 8 portii): 2 vinete, sare, 1 ardei rosu, 100 g rucola (salata cu frunze mici), 2 fire de maghiran, ulei de masline pentru prajit, 300 g branza de vaci, 3 lingurite mustar potrivit de iute, piper proaspat macinat, 1 lingurita otet de vin (rosu si bun) sau otet balsamic.
Mod de preparare: * Se spala vinetele, se sterg si se taie - pe lung - felii groase de 1/2 cm (cu un cutit bine ascutit). Se sareaza si se lasa sa stea 10 minute. * Se spala ardeiul cu apa fierbinte, se zvanta si se taie cubulete (se pun deoparte 2 linguri de ardei). * Se spala rucola, se scutura bine de apa si se indeparteaza coditele mai lungi. Se toaca un pumn de rucola si frunzulitele de maghiran. Se sterg feliile de vanata si se prajesc in uleiul incins, pana ce se rumenesc frumos pe ambele parti. * Se lasa vinetele sa se scurga pe hartie absorbanta si se amesteca mai intai branza de vaci cu mustarul, se adauga rucola tocata si maghiranul si se condimenteaza cu sare si piper. Se intinde umplutura pe feliile de vanata, care se ruleaza (se fixeaza, eventual, cu scobitori), si se aseaza pe un platou adanc, impreuna cu restul de rucola. Se presara peste ele cubuletele de ardei ramase si se stropesc cu otet.
Paine prajita cu fasole batuta
(Latium)
Ingrediente (pentru 8 portii): 375 g fasole boabe, 1 lingurita seminte de marar, 1/2 legatura cimbru, 50 ml ulei de masline extravirgin, sare iodata, piper macinat, 1 paine alba (Ciabatta).
Mod de preparare: * Se fierbe fasolea aproximativ 30 de minute, impreuna cu semintele de marar si cimbru, se scurge (se pune deoparte 1 pahar cu apa in care a fiert) si se marunteste in mixer, pana ce devine cremoasa, adaugand uleiul si apa cat cere. Se condimenteaza cu piper si se ung cu ea feliile de paine prajita.
Branza gratinata cu