Mircea Marian: „Sunt câteva semne că ceea ce a fost mai rău a trecut”.
Sunt câteva semne că ceea ce a fost mai rău a trecut. Franţa, Germania şi Cehia au anunţat o uşoară creştere economică în trimestrul al doilea, în comparaţie cu primele trei luni ale acestui an. PIB-ul Italiei a continuat să scadă, dar numai cu 0,5%, sub aşteptările iniţiale. În Statele Unite, rata şomajului a atins, în iulie, 9,4%, faţă de 9,5% în iunie. Reuters estima, ieri, că întreaga zonă euro ar putea ieşi din recesiune în trimestrul al treilea.
Teoretic, acestea sunt veşti bune şi pentru România. Cea mai mare parte a exporturilor româneşti - nu mai puţin de 43,2% - este absorbită de Germania, Italia şi Franţa. În timp, cu un pic de noroc, vor reveni şi investiţiile străine. Pe scurt, dacă economia mondială îşi revine, s-ar putea să o tragă după ea şi pe cea a României.
Sunt însă întristat de această perspectivă: ca guvernanţii români să scape de criză fără să fi făcut nimic (bun!). Şi, peste câteva luni, alde Boc şi Geoa nă să ne spună că trebuie să le fim recunoscători. Acum, sub presiunea falimentului, au acceptat acordul cu FMI, îşi fac curaj să restructureze imensul aparat de stat şi se pregătesc să taie din veniturile bonzilor instalaţi pe criterii politice în tot felul de agenţii şi comisii inutile. Este evident că nu le place ceea ce trebuie să facă şi trag de timp.
Niciunui politician nu-i convine să-şi trimită alegătorii în şomaj şi să-şi sărăcească clientela politică. Aşa că, ba nu se ştie ce lege trebuie modificată, ba se discută dacă e mai bine să-i trimitem în concediu fără plată sau direct în şomaj. Sau propun soluţii aberante: bugetarii să ceară benevol concediu fără plată, pierzând astfel salariul pe aproape o jumătate de lună.
Fiecare zi de discuţii sterile înseamnă o zi câştigată. Cu un pic de noroc, se termi