Omnibusul FP 1. Adresăm şi publicului întrebările pe care le-am trimis experţilor. De exemplu: Va coti noua conducere moldovenească brusc şi decisiv spre UE? În încercarea de a contura „o comunitate a experţilor români în relaţii internaţionale şi domenii conexe”, am lansat formatul de discuţii Omnibusul FP România .
Următoarea ambiţie este cultivarea interesului public pentru chestiunile de politică internaţională.
Lansăm, aşadar, aceleaşi întrebări şi publicului interesat să dea răspunsuri analitice – cele mai bune seturi de răspunsuri din public pot fi publicate în aceleaşi spaţii editoriale.
Călătoria geopolitico-diplomatică a Omnibusului FP România cu nr. 1 trece prin Chişinău, Bagdad, Washington, Baku şi Aşgabat.
„Staţiile” Washington şi Bagdad
SUA au numit un nou ambasador la Bucureşti, în persoana domnului Mark Gitenstein. Prima ştire a fost că are strămoşi români. A doua, că va primi toată viaţa bani de pe urma unei mai vechi activităţi de lobby pentru Camera de Comerţ a SUA - istorie care l-a împiedicat să preia o funcţie în cadrul administraţia Obama.
1. Cât de importantă este persoana ambasadorului american la Bucureşti pentru relaţia SUA-România? Dar a ambasadorului român la Washington? Care ambasadori au întărit această relaţie şi care au slăbit-o?
2 Experienţa de lobbyst l-ar putea ajuta pe dl Gitenstein să amplifice schimburile economice româno-americane? Face România prea puţin lobby economic în SUA?
S-au retras şi militarii români din Irak: am câştigat războiul?
3. Participarea militară românească a fost mai mult o obligaţie sau mai mult o dorinţă?
4. Ce a împiedicat beneficiile economice scontate?
5. În cât timp îşi poate acoperi Armata română lipsurile probate în Irak?
6. În