Din nou, despre Codex Alimentarius
- D-na dr. Dragomirescu, ce parere aveti despre mult-discutatul Codex Alimentarius? Reprezinta cu adevarat o amenintare sau nu?
- Din cate stiu si din cate am vazut ca prevede statutul comisiei Codex Alimentarius, acesta include recomandari si linii directoare in privinta standardelor pentru alimente si suplimente alimentare, dar nu are capacitatea de a impune reguli de producere si desfacere, cel putin pe plan local. Aceste reguli vor fi stabilite si aplicate aici, in tara, de catre cei care ne reprezinta interesele ca cetateni, pacienti, medici, consumatori sau producatori de produse naturale. Cu alte cuvinte, guvernul Romaniei.
Noi avem o traditie veche, de mii de ani, in utilizarea plantelor medicinale, si o flora fabuloasa. Nu cred ca exista alta tara in Europa care sa aiba un numar atat de impresionant de mare de plante medicinale, foarte multe provenind din flora spontana. Iar efectele terapeutice ale acestor plante se cunosc si sunt aceleasi, neschimbate, de mii de ani.
Profesorul nostru de farmacologie ne spunea la facultate ca durata de viata a unui medicament este, in medie, de 20 de ani: in primii 5 ani reprezinta un remediu de ultima generatie si entuziasmul e foarte mare in ce-l priveste, in urmatorii 10 ani incep sa se observe efectele secundare si in urmatorii 5 ani e inlocuit cu un medicament dintr-o noua generatie, considerat mai eficient si mai sigur. Exceptie fac remediile care au fost extrase din plante medicinale. Aspirina, de exemplu, respectiv "acidul acetil salicilic" (unul dintre cele mai longevive medicamente), a fost initial extras din scoarta de salcie. Dar chiar si acum este mai bun si mai eficient un ceai de scoarta de salcie decat orice formula de aspirina sintetizata chimic, in orice ambalaj ar fi prezentata...
La cursurile de apifitoaromaterapie, homeopatie si