Micul ieftin şi ciorba la grămadă sunt cele mai căutate mâncăruri din Satul de Vacanţă. Majoritatea turiştilor veniţi pe litoral preferă să mănânce micii ca la câmp: fără feţe de masă şi şerveţele, iar degetele să ţină locul furculiţelor. Sute de turişti se îngrămădesc, de la ora prânzului până seara, să ia masa la „Cuptorul cu plăcinte“ din Satul de Vacanţă, iar angajatele lucrează la foc continuu. Cele mai multe spun că fac tot posibilul să asigure servicii de calitate, dar că numărul mare de clienţi le face misiunea aproape imposibilă.
Pe de altă parte, turiştii se declară fericiţi, chiar dacă uneori sunt nevoiţi să-şi lingă degetele, după ce au băgat în gură micii. „Mie nu mi-au pus şerveţele şi nici scobitori... Da’ lasă, că nici acasă nu-mi atârnă prosoapele în cui. Or mai uita şi vânzătoarele să le aşeze pe toate în farfurie. Oricum, a compensat muştarul, că e iute ca focul“, este de părere Cosmin Gruta (40 de ani), din Piteşti. Spune că a făcut o tradiţie ca la ora 12.00 să fie în faţa tejghelei, exact când micii sfârâie pe grătar şi ciorba clocoteşte în oală.
Mofturi, pe bani grei
La terasele din Satul de Vacanţă, în cea mai mare parte a zilei, mesele sunt goale. Deşi feţele de masă sunt curate ca lacrima, veselele lucesc iar bucatele cu specific românesc sunt preparate pe loc, turiştii se încumetă doar la zile mari să comande o porţie de muşchi de vită cu Savignon blanc.
Angajaţii recunosc faptul că anul acesta le-a mers greu afacerea, însă promit că îşi dau toată silinţa să nu-şi dezamăgească muşteriii. „La noi vin adesea doctori, avocaţi, adică altă categorie de oameni. Avem într-o zi peste 200 de clienţi, cât este capacitatea restaurantului, mai puţin cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, a declarat Adrian Enoiu (29 de ani), şef de sală la Restaurantul Prahova.
T