Romanii care lucreaza in domeniul prelucrarii titeiului, industria mobilei, cea metalurgica sau la fabricarea echipamentelor electrice au pierdut cel mai mult la leafa in acest an.
In aceste sectoare, ajustarile au fost intre 16,3 si 101,7 la suta. La polul opus se afla romanii care lucreaza in industria usoara, chimie si industria farmaceutica.
Aici, desi productivitatea muncii a scazut cu 9-20 la suta in perioada aprilie-mai fata de aceeasi perioada a anului precedent, salariile s-au majorat in medie cu 8 pana la 15 la suta. "Conform anticiparilor, in perioada aprilie-mai 2009, datele statistice privind castigurile salariale au reflectat in mai mare masura ajustarile semnalate de angajatori si agentiile de recrutare inca din primele luni ale anului.
Renegocierea contractelor colective de munca in noul context economic, dupa expirarea, in luna martie, a celor incheiate in 2008, dar si eliminarea distorsiunii produse de acordarea celui de-al treisprezecelea salariu in sectorul bugetar au contribuit la temperarea dinamicii anuale a salariului mediu brut nominal cu 7,5 puncte procentuale fata de media trimestrului I 2009, pana la 9,6 la suta", se arata intr-un raport al BNR.
Trebuie insa mentionat ca, desi unele companii au anuntat renuntarea la acordarea de prime si chiar reducerea salariilor pentru evitarea concedierilor, au existat domenii in care castigurile salariale au fost majorate cu prime ocazionale -de Pasti- si cu sume din profitul net din anul anterior, ceea ce a diminuat impactul masurilor de limitare a majorarilor salariale.
Pe sectoare de activitate, ritmul anual de crestere a salariului brut nominal s-a plasat intre 6 la suta in constructii si 12,3 la suta in agricultura. Raportul BNR mai arata ca dinamica anuala a salariilor din industrie -9,4 la suta- a diferit marginal de media pe economie,