Oricât ar părea de banale, râsul, visele sau sărutul sunt unele dintre misterele cărora oamenii de ştiinţă nu au reuşit să le găsească o explicaţie.
Deşi au reuşit să trimită oameni pe Lună şi au creat în laborator organe tocmai bune de transplantat, oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să găsească o explicaţie a anumitor comportamente umane. Sărutatul, înroşirea obrajilor într-un moment de jenă, visarea, râsul sau de ce ne băgăm degetele în nas au rămas nişte mistere care dau mari dureri de cap specialiştilor. De secole, biologii, psihologii şi medicii depun eforturi pentru a afla ce ne împinge să facem aceste gesturi. Prestigioasa revistă New Scientist a dat recent publicităţii lista celor mai mari mistere umane, care nu au fost încă elucidate de oamenii de ştiinţă, întrebări la care nu s-a găsit încă un răspuns convingător.
Din amplul material publicat în paginile revistei, rezultă în primul rând surprinzătoarea complexitate a fiinţei umane, care, în ciuda numeroaselor studii care i-au fost dedicate, rămâne un mister din multe puncte de vedere, caracterizându-se prin diferite comportamente sau aspecte unice, inexplicabile şi ilogice, care merg de la utilitatea unei adolescenţe prelungite până la magia a două perechi de buze care se ating.
Ciudăţenii umane
De exemplu, înroşirea obrajilor în momentele ceva mai dificile este o caracteristică exclusiv umană, pentru care specialiştii nu au găsit încă o explicaţie. Îmbujorarea l-a lăsat fără cuvinte chiar şi pe marele Charles Darwin. Lista misterelor continuă cu hohotele de râs. Din câte se pare, ne este mult mai uşor să ne manifestăm la un comentariu banal decât în faţa unui banc bun. În timp ce maimuţele râd ca reacţie la gâdilat atunci când se joacă, fiinţa umană râde pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile sociale, aşa cum subliniază Robin Dunbar, de la Universitatea din Oxford, car