O cantitate de peste 190.000 de litri de bere Redd’s a fost scoasă de pe piaţă de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău. Sursa: Razvan Valcaneanțu
Specialiştii au constatat că produsul conţine un aditiv alimentar care nu se regăseşte în lista substanţelor permise la fabricarea berii, prevăzute în ordinul comun al ministerelor Sănătăţii şi Agriculturii.
De altfel, firma care produce această bere, Ursus Breweries, a început deja să retragă de pe rafturi alţi 435 de hectolitri, din aceeaşi cauză. Potrivit unor surse din piaţă, aditivul alimentar nepermis este acidul malic. Acesta se găseşte de regulă în mere şi, consumat în cantităţi mari, accelerează procesul de producere a cariilor, spun specialiştii.
Totodată, săptămâna trecută, DSP Sibiu a retras de pe piaţă peste 68 de hectolitri de bere Redd’s, comercializată la sticlă verde de 0,5 şi 0,33 l, precum şi la doză de 0,5 l.
„Nu are ce căuta în bere!”
„Este un acid organic care nu are ce căuta în bere! Conform legii purităţii, berea se obţine din malţ, orz sau hamei, din drojdie şi din apă”, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi de la Institutul de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Specialistul spune că orice reţetă care se îndepărtează de la această regulă este un fals. „Este foarte bine dacă au scos de pe piaţă aşa-numita bere cu acid malic, întrucât nu conţinea malţ şi era foarte bogată în zahăr”, încheie Mencinicopschi.
Ursus: Băutura este bună
„Produsul Redd’s Fresh este un produs sigur, care nu ridică niciun fel de probleme legate de siguranţa de consum. Din păcate, există o problemă de interpretare legală referitoare la prezenţa acidului malic în bere, care face ca, în momentul de faţă, produsul Redd’s Fresh să fie considerat neconform, şi de aceea am trecut deja imediat la înlocuirea produsului”, ne