Peste 100 de agricultori din zona Aradului, dar şi din Ungaria au adus la sărbătoarea din Pecica cele mai bune preparate tradiţionale din zonele în care locuiesc. În piaţa din oraşul Pecica au putut fi degustate produse alimentare proaspete, produse lactate şi de panificaţie. Agricultorii au mai adus legume, cereale, fructe, flori, seminţe şi îngrăşăminte.
„Evenimentul se adresează agricultorilor români şi maghiari şi se desfăşoară în cadrul proiectului «Agricultura fără frontiere», finanţat prin Programul Phare CBC RO-HU 2006. Participarea expozanţilor este gratuită”, a declarat Petru Antal, primarul oraşului Pecica.
Zeci de produse, marcă înregistrată
Arădenii au etalat şi de această dată produsele tradiţionale pentru care au început procedurile de atestate şi protejare la nivel european ca denumire de origine.
Pita pe vatră de Pecica, salamul de Nădlac, tocăniţa tradiţională de Nădlac, varza de Socodor, ţuica de Chisindia, Cadarca de Miniş, Mustoasa de Măderat, ceapa de Vinga au putut să fie degustate şi cumpărate de vizitatorii expoziţiei. „O să-mi cumpăr cât mai multe produse. Toate sunt sută la sută naturale”, a declarat Marius Stoica, venit din judeţul Bihor special la expoziţie. Maghiarii au adus o gamă variată de legume, dar şi sortimente de pălincă.
Pâine după reţetă miraculoasă
Oraşul Pecica este renumit în România pentru faimoasa „pită boanfă“, despre care se spune că, ţinută şapte zile într-o cameră răcoroasă, rămâne proaspătă, la fel ca în prima zi. În fiecare an, în luna august, locuitorii oraşului se reunesc la sărbătoarea destinată pâinii pecicane, „Praznicul de Pită Nouă“, fiind cel mai important eveniment cultural al anului în acest oraş.