Mii de credincioşi din judeţele Arad, Timiş, Bihor, Hunedoara, Caraş-Severin, Satu Mare, Sălaj, dar şi români stabiliţi în Ungaria, au refăcut procesiunea Drumul Crucii, după modelul de la Ierusalim, la Mănăstirea Hodoş Bodrog. „În fiecare an venim din Ungaria. Ne rugăm la icoana Fecioarei, făcătoare de minuni”, a spus Eva Kovacs din localitatea maghiară Citihaz.
Pelerinii au petrecut apoi o noapte întreagă la mănăstire, s-au rugat şi au participat la toate slujbele.
Unul dintre călugării de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog a spus că, în această perioadă a anului, la slujbele oficiate la acest lăcaş de cult participă foarte mulţi români care muncesc în străinătate.
Pelerinajul la Mănăstirea Hodoş-Bodrog s-a îndătinat după anul 1925, când s-au făcut la cele 14 cruci amplasate în livada mănăstirii de la Bodrog, spre cimitirul lăcaşului. Începând din anul 2000, procesiunea se face pe drumul de la mănăstire spre satul Bodrogul Nou, unde s-au amplasat cele 14 cruci, în dreptul fiecăreia dintre ele fiind citite pericope evanghelice, rugăciuni şi cântări adecvate popasului, precum şi cuvinte de învăţătură.
Mănăstirea Hodoş-Bodrog este situată la aproximativ 20 kilometri de municipiul Arad, în localitatea Bodrog, şi are o vechime de aproape un mileniu. Este primul lăcaş monahal ortodox, atestat documentar în anul 1177, într-o diplomă dată de Regele Bela al III-lea.
Legenda spune că mănăstirea s-a construit pe locul în care un taur, pe nume Hodos, a descoperit o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Oamenii au ridicat o biserică şi de atunci aşezământul poartă numele „Hodoş-Bodrog“.
Catolicii au participat, în număr foarte mare, la slujbele oficiate la Basilica Papală Maria-Radna din Lipova. Mâine dimineaţă, în ziarul „Adevărul“, citiţi despre pelerinajele de Sfânta