Putina istorie
Intr-una din zilele lunii septembrie a anului 1923, trenul cu insemnele regale ale casei de Hohenzollern se opri lin, suierand scurt, in gara Simeria. Starni curiozitate si emotie printre slujbasii insirati pe peroane, neliniste si nedumerire printre vrabiile imprastiate de forfota nefireasca si neobisnuita. Mai intai, au fost coborate din vagoane automobilele si numai dupa ce Herr Schofforii nemti (soferii regelui) cu chipie asortate s-au urcat in masinile decapotabile si cu roti spitate, usile vagoanelor s-au deschis si pentru inaltele fete ale familiei domnitoare si ale insotitorilor lor.
Regele Ferdinand pornise la vanatoare prin Muntii Retezatului, dar a vrut neaparat, cu acest prilej, sa faca si o vizita pe domeniul stravechi al familiei Ocskay, care avea in Simeria, aproape de raul Mures, un parc. Un parc renumit, "cel mai vechi de pe fata pamantului romanesc", infiintat inca de pe la 1700. Un parc despre care se dusese vestea pana la Budapesta, Viena si chiar mai departe, la celalalt capat al pamantului, in Japonia, tocmai la gradinile din Ookayama din Tokyo.
Interesul regelui Ferdinand era strict stiintific, el fiind un botanist pasionat, recunoscut si respectat pentru cunostintele sale. A petrecut astfel o dupa amiaza incantatoare, printre sutele de arbori, a cercetat curios cateva exemplare de Juniperus virginiana, a recunoscut Robinia pseudacacia, un salcam, de care mai vazuse doar la Versailles, si s-a plimbat pe pajistile scaldate in lumina galbuie de inceput de toamna, urmat indeaproape de doi dintre cainii favoriti si de suita care se extazia la fiecare observatie a sa.
Canalul Strei Ziua s-a incheiat cu un ceai englezesc, baut pe terasa castelului gazdei, construit in stil colonial, cu fronton si coloane albe, uriase, la intrare. Prilej cu care Majestatii Sale i s-a povestit despre infiintarea pa