Ionuţ este unul dintre cei 20 de oameni din ţară care au reuşit să crească şi să dreseze păsări răpitoare.
Abia a ieşit de pe băncile facultăţii, cu multe dorinţe şi planuri de viitor. Tânărul vorbeşte foarte aprins despre marea lui pasiune: studiul şi dresarea păsărilor răpitoare.
Băiatul spune că a fost crescut la ţară, a stat aproape de natură şi a fost vrăjit de păsări încă de când era mic. Bunicii au avut mereu ograda plină şi asta i-a alimentat curiozitatea şi pasiunea. De la găini şi raţe la păsări răpitoare, mari şi puternice, a fost un singur pas. „Le priveam şi îmi doream să pot zbura“, îşi aminteşte Ionuţ cu zâmbetul pe buze.
Prima experienţă, în curtea bunicilor
Mai târziu, a citit pe net un articol despre un român care trăia în Spania şi se ocupa de „şoimărit“. Creşterea şi dresarea păsărilor răpitoare i-a atras atenţia şi interesul. „M-am interesat despre tot ce ţine de şoimi şi şoimari şi mi-am dat seama că această «meserie» se poate practica de către oricine are timp şi pasiune“, susţine tânărul.Într-o zi, pe când se afla în vacanţă la bunici, a găsit un pui de cioară căzut din cuib. Din milă, dar şi din curiozitatea de a-i testa inteligenţa, l-a luat în casă.
A început dresajul cu un pui de cioară
Primul hop cu care s-a confruntat a fost refuzul păsării de a mânca. „Mi-a venit în minte să imit o cioară adultă: mi-am pus pe mână o şosetă neagră şi în vârf două beţe între care am pus hrana. Aşa am învăţat-o să mănânce“, mărturiseşte Ionuţ.
Tehnici de şoimar
În urmă cu trei luni, Ionuţ a găsit un pui de sfrâncioc. L-a adus acasă şi l-a crescut cu o dietă foarte atentă. „Încerc să-i combin felurile de mâncare: pui de găină de o zi, şopârle, vrăbii, şoareci, insecte. Deşi pasărea este foarte mică, ucide prăzi mari şi poate ataca oamenii la ochi“. Pentru că nu avea de unde să-i procure hrană, tânărul s-a gândi