Filosoful Constantin Barbu şi Fundaţia Dr. Constantin Teodorescu scot la lumină, în premieră, manuscrisele găsite în lada marelui poet. Risipita comoară pe care poetul a lăsat-o lumii într-o ladă va fi recompusă în integralitatea sa.
Filosoful Constantin Noica era de părere că, odată facsimilate şi puse la dispoziţia marelui public, manuscrisele lui Eminescu vor avea un efect extraordinar asupra spiritului românesc. Câţiva academicieni s-au hotărât să refacă conţinutul lăzii marelui poet şi să publice în premieră o serie din manuscrisele acestuia. Este vorba despre Centrul Mihai Eminescu din Bârlad, acolo unde există o casă memorială a poetului.
Filozoful craiovean Constantin Barbu, cel care şi-a dedicat întreaga viaţă salvării operei eminesciene, a scos la lumină „Lada cu manuscrisele şi cărţile lui Eminescu”, cu sprijinul Fundaţiei culturale Dr. Constantin Teodorescu. „De la Eminescu au rămas manuscrisele şi o ladă. Aceasta va avea 11 clone perfecte, cu 11 manuscrise eminesciene. De ziua Sfintei Maria, aceste daruri vor poate să ne amintească de prea frumosul poem scris de Eminescu Fecioarei Maria”, ne-a spus, ieri, Barbu. Lada boierească datează din 1878 şi a fost restaurată de craioveanul Octavian Ciocșan. Fundaţia va publica 239 volume din biblioteca poetului.
Pictorul Bîrsanu i-a realizat lui Eminescu un portret în foiţă de aur
La Bârlad va fi donat un portret al poetului, realizat în foiţă de aur de 24 de karate, de pictorul craiovean Silviu Bîrsanu, de dimensiuni 1,82/1 m. Un alt dar inedit oferit de Fundaţia Dr. Constantin Teodorescu este Tezaurul Cantemir. „A luat fiinţă Academia Dimitrie Cantemir care a luat iniţiativa de a publica pentru prima dată integrala manuscriselor cărturarului. Fundaţia şi alte instituţii, o universitate, o episcopie şi două consilii judeţene au luat inspiranta hotărâre de a aduce din străinătate fotocopiile