Peliculele produse la Hollywood se îndepărtează din ce în ce mai mult de adevărul istoric pe care pretind că se bazează, relevă cotidianul britanic „The Times“. Istoricii şi criticii de film s-au hotărât să facă front comun împotriva acestui fenomen care se extinde. Peter Hammond, un renumit istoric american, este unul dintre cei mai acerbi critici care vor să constrângă Hollywoodul să respecte adevărul istoric chiar prin lege, dacă nu se poate altfel.
Mai mulţi specialişti au căzut de acord că producătorii de filme cu subiecte istorice, dar care nu respectă faptele reale, ar trebui forţaţi să scrie la începutul filmului următoarea precizare: „Bazat pe o poveste reală; numele şi locurile sunt reale, dar evenimentele sunt false sau total modificate”.
Măcar aşa ar afla şi cei care nu deschid o carte de istorie - mult prea mulţi, din nefericire - că nu trebuie să ia de bun ceea ce văd pe micile şi marile ecrane, pe DVD-uri sau oricare alt mijloc de difuzare a filmelor. Dincolo de înverşunarea unor specialişti, rămâne însă de stabilit în ce măsură un film artistic, al cărui obiectiv principal este divertismentul, trebuie să preia rolul unui documentar.
Invazia „filmelor PlayStation“
Cele mai criticate filme din categoria „fantasmelor istorice” sunt „300 - Eroii de la Termopile” şi „Kingdom of Heaven” („Regatul Cerului!”). Realizat în 2007, după un roman grafic de Frank Miller, „300 - Eroii de la Termopile” se înscrie pe linia producţiilor pe care Walter Chaw şi alţi critici influenţi le consideră „filme PlayStation”, cu o foarte mare priză la tineri.
Numai că, de dragul unei antiteze spectaculoase între spartani şi persani, regizorul Zack Snyder sacrifică adevărul istoric cu privire la protagoniştii bătăliei de la Termopile: Leonidas, regele Spartei şi regele persan Xerxes. Considerat de persani rege