Localnicii şi invitaţii lor din alte judeţe, dar şi din Ungaria, au cinstit, timp de trei zile, pâinea nouă. Soborul de preoţi care a ţinut o slujbă specială de sfinţire a pâinii şi de binecuvântare a recoltelor din acest an a adunat, la orele prânzului, sute de oameni în piaţa centrală din Pecica.
„Legenda spune că, în vremurile grele, când recoltele erau puţine, oamenii au început să pună mare preţ pe grâu şi pe pâine, acordându-le importanţa cuvenită. Aşa s-a născut, în sufletele pecicanilor, dorinţa de a prăznui grâul şi pâinea în fiecare an“, a povestit Petru Antal, primarul Pecicăi. Edilul şef este mândru şi că pita de Pecica este produs tradiţional şi susţine că va fi atestată şi protejată la nivel European.
Skandenberg, fugă-n sac şi clădit de lăzi
Sărbătoarea de la Pecica ţine trei zile şi trei nopţi, ca-n poveşti. Pe lângă slujbe religioase, locuitorii din Pecica celebrează pâinea şi prin sport. Astfel, tinerii oraşului s-au întrecut ieri în concursuri de forţă şi rapiditate.
„Musculoşii“ s-au întrecut la trasul de funie, după care a urmat măsurarea forţei la masa specială de skandenberg. Printre participanţi s-a numărat şi Adina, o tânără care, deşi părea puternică, a reuşit să câştige doar o diplomă de participare.
Apoi, mai mulţi băieţi au fost protagoniştii concursului de clădit lăzi, aceştia demonstrând că s-ar descurca în situaţii extreme.
Şi fuga în sac a fost o adevărată provocare, mai ales că unii participanţi au ratat startul din cauza căzăturilor.
Deşi a fost aşteptat de asistenţă, concursul de cărat nevasta în spate nu a mai avut loc din lipsă de soţi cu spate zdravăn şi dornici de distracţie.
Fug după purcei
În această seară, după ora 16.30, va avea loc o demonstraţie de judo şi tradiţionalul deja concurs de prins purcei.